zaterdag 13 mei 2017

Normen en Waarden

Je ziet ze steeds vaker opkomen. Woorden als Respect, Normen, Waarden. En dan vraag je je af, Waarom is dat zo? Is er dan zoveel veranderd dat men moet herhalen dat er ook nog zoiets is als Respect, Normen en Waarden?



Vroeger, moest ik altijd wat smalend glimlachen bij het woord Generatiekloof. Generatiekloof? Hoezo? Wat begrijpen die oudjes nu weer niet.


Ohoh! Dáár heb je het al. Wat begrijpen die oudjes nu weer niet.... Misschien begreep ík tóen niet waaróm die oudjes van tóen niet begrépen wat die jongeren van tóen bedóelden.




Waarschijnlijk, waren die jongeren van toen, niet in staat, op de juiste manier te communiceren met die ouderen van toen. Want communicatie, verbaal of nonverbaal, is kei-belangrijk. Wanneer een van de partijen iets niet begrijpt, ligt dat ten dele aan die partij natuurlijk. Maar vooral moet de oorzaak gevonden worden bij de partij die iets uit te leggen meent te hebben.


Men moet er niet van uit gaan dat de ánder, de één begrijpt. Want dat is per definitie niet zo. 
Wéét met wie je communiceert en vertel, wat jíj wilt, dat de ander volgens jou te weten moet komen. En communiceer dát dan ook op een manier, zodat de ander ook echt begríjpt wat jij bedoelt.


Dan toon je in ieder geval Respect. Men zal de wijze van communicatie als Norm hanteren en er een hoge Waarde aan geven.


PS. Onthoudt bovenstaande wanneer je onverhoopt in de situatie mocht komen dat je met iemand wilt gaan communiceren met een licht getinte huidskleur en een (Noord) Afrikaans uiterlijk Bovendien wekt de persoon de schijn niet verder te kunnen/willen komen dan het woord "Warrom" in vragende vorm, meestal gevolgd door "kaaik jaai maai an!". Welnu, om dáár een antwoord op te geven: Het is in ónze cultuur gebruikelijk dat men elkaar in de ogen kijkt indien men enige vorm van communicatie wenst op te starten. Net als handje geven en herkenbaar(!) over straat lopen. Dat zijn Normen met hoge Waarden. Als je je hier aan kunt houden, toon je ook nog eens Respect voor de cultuur waar jij, in eerste instantie, als gast gezien wordt. Ik begrijp ook, dat er landen zijn, hele culturen zelfs, waar je op straat meer geiten, schapen en/of runderen tegenkomt dan mensen. Ja dan wil ik ook best begrijpen dat handje schudden en herkenbaar over straat lopen niet zo'n hoge waarde heeft dan hier, in Nederland. Nederland, waar je geiten, schapen en/of runderen op daarvoor geeigende en omheinde stukken grond aantreft. En zelfs dáár  worden ze, zo af en toe, misbruikt aangetroffen! Maar dat is een ander verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten