donderdag 7 december 2017

Kwade Dronk

Jawel hoor. Boze tongen weten het zeker. Ik heb een Kwade Dronk.
Nu zeggen ze zoveel over mij. Maar ik werd toch nieuwsgierig Wat wordt nu verstaan onder Kwade Dronk?
ff Zoeken dus op het net: 'Alcohol kan het gedrag van mensen tijdelijk veranderen. Bij een 'kwade' dronk verandert het gedrag door alcohol in negatief gedrag, bijvoorbeeld in boos, agressief of handtastelijk. '. Achso. Boos wordt ik niet, hoogstens ben ik teleurgesteld. Handstastelijk dan? Nee, dat al helemaal niet. Agressief dan. Dáár kan ik me wel iets bij voorstellen. En dat terwijl 'men' vind dat ik sowieso agressief overkom. Maar dát heeft meer met hun eigen ervaringen te maken denk ik dan maar. Waarom ik dat denk? Omdat elke persoonlijke ervaring het meegenomen kader vormt. Dat kader wordt overgenomen (gekopieerd) in elke volgende ervaring. Zo U weet, of beter: zo U hóórt te weten, bestaat het leven uit een aaneenschakeling van momenten. Iedereen die groeit, ervaart zo'n moment als lekker of vervelend of weet ik wat nog meer. Met andere woorden: Eén en dezelfde moment kan meerdere ervaringen bij één of meerdere personen tengevolge hebben. Iedereen heeft zo zijn ervaring en iedereen heeft dus zo zijn eigen waarheid.


Maar goed, de Kwade Dronk dus waarvan men vind dat ik daaronder schijn te lijden. De oorzaak móet dieper liggen en jawel hoor.
Sommige mensen kunnen soms agressief worden nadat ze alcohol hebben gedronken. Anderen worden alleen maar vrolijk na een glas wijn. Weer anderen worden hangerig of handtastelijk. Of beginnen te zeuren of te huilen. Wat veroorzaakt dit verschil? En, misschien net zo belangrijk: Wat is agressief gedrag? (dat vroeg ik mezelf even af want je hebt verbaal agressief gedrag en fysiek agressief gedrag, dáár hoor je niks over)


Maar nu even wat wetenschappelijk gekwats tussendoor:
Het gedragsverschil komt door het genetische verschil tussen mensen en het effect wat alcohol heeft op de hersenen.
Alcohol beïnvloedt meerdere delen van je hersenen. Hieronder vallen je frontale kwab, je beloningscentrum en je amygdala. Je frontale kwab regelt de impuls controle en wordt door alcohol op een lager pitje gezet, hierdoor denk je minder na over je acties. Je beloningscentrum wordt geprikkeld dus daardoor voel je je lekker en zelfverzekerd. Je amygdala wordt ook extra gestimuleerd, deze regelt normaal gesproken je reactie op bedreigingen. Doordat deze gestimuleerd wordt zal je situaties sneller als bedreigend ervaren waardoor je sneller agressief reageert. Dus als iemand tegen je aan botst in de kroeg, zal je sneller agressief worden.
Aldus, je genen bepalen de balans tussen verschillende neurotransmitters in deze hersengebieden. Dit is de basis van bepaalde karaktereigenschappen. Alcohol verstoort de werking van sommige neurotransmitters en vergroot hierdoor sommige karaktereigenschappen. Zo zal bijvoorbeeld bij iemand waarbij de amygdala actiever is dronkenschap sneller leiden tot agressief gedrag.
Om dit te voorkomen zal je dus moeten ingrijpen in de neurotransmitter balans in deze hersengebieden. Dit is echter zeer complex en hier is nog geen medicijn voor.


Daar komt bij dat alcohol drempelverlagend werkt. Denk hierbij aan: 'Ik ga niet dansen zonder gedronken te hebben!'.


Wanneer ik bovenstaand op mezelf projecteer, herken ik best wel wat.
Voorbeeld 1.
Ik kan me een voetbalwedstrijdje herinneren. Dat voetbalwedstrijdje was onderdeel van een toernooi georganiseerd door een grote, internationaal opererende Eindhovense voetbalclub in de kleuren Rood-Wit en wat Zwart. Een Landskampioen waardig en dat zal ook dit seizoen niet anders zijn :p


Maar goed, tegenstander was een club uit den Bennekel: vv. Gestel. Nu heb ik in het verleden bij die club (toen nog Veloc genaamd) in de jeugd gespeeld en bij de Veteranen.  Dit terzijde. Nu was er een Gestelspeler die konstant kommentaar had. Op de leiding, op de eigen medespelers en ja, zowaar ook op mij. Geen wonder dus dat hij met de grasmat kennismaakte toen hij bij mij in de buurt kwam. Let wel, ik drink niet tijdens de wedstrijd. Ook niet vóór het spelen. De goede man lag wat te kermen en te kreunen. Onderwijl dat hij zijn eigen teamgenoten het een en ander toewenste en mij enpassant ook. Toen dat laatste bij mij binnenkwam, ontplofte er iets in m'n kop. Ik verzocht de goede man vooral niet op te staan. Onder de belofte dat wanneer hij dat tóch deed, hij onmiddelijk weer neerging. Je kunt zeggen dat ik een kwade dronk heb, maar ik had nul komma nul gedronken. Derhalve een kwade dronk treed alleen op na het nuttigen van wat alcohol.
Echter, er is nóg iets wat parten speelt en dat iets is een geestelijke toestand. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een 'wat-denkt-de-buurt' mentaliteit zichzelf niet in de problemen brengen. Ook niet na het nuttigen van alcohol. Mensen met een 'ik-heb-lak-aan-wat-anderen-van-mij-denken' mentaliteit brengen zichzelf eerder en vaker in de problemen door hun negatief gedrag. Met andere woorden, met dat lange termijn denken ben je een 'goei' schaap. Alles wat daarbuiten valt, krijgt last van een kwade dronk en dáár val ik ook onder denk ik.


Je kunt me negeren, je kunt, bij herhaling, allerlei fabeltjes over mijn persoon de wereld inschieten. Zolang ik geen alcohol nuttig, zal ik mijn drempels niet verlagen en gedraag ik me als een goei schaap. Echter, zogáuw mijn drempels overstapbaar zijn, zal de hel losbreken.

Voorbeeld 2
Anja, een Sonse reus, een Sonse motormuis met tattoos en ik waren eens wat aan het drinken bij de lokale horeca hier in Son, de Zwaan. Naar verloop van tijd, we waren allemaal wat scheel denk ik, was het tijd om naar huis te gaan. 'Doe eens 20 euro lappen en geef dat geld aan Anja, dan kan ze betalen', zei ik. De Sonse motormuis met de tattoos deed zoals door mij verzocht. De reus, echter, frommelde het briefje van 20 euro wat op met zijn rechterknuist en gooide de prop op de bar. 'Hier', zei die nog zo mooi. 'Hohoho', ze ik 'Dat doen we zo niet het. Zo toon je geen respect naar ons Anja'. En voor ik het wist had de reus mijn hals omklemd met zijn rechterknuist en tilde me op.
Daar stond ik dan, op m'n teentjes en ik woog toendertijd 83 kilo! Wil je me optillen komt er heel wat kracht bij kijken. Want met mijn alcholopercentage ben ik net een dooie zak.  Ik weet nog dat het angstzweet me uitbrak. Ik werd gewurgd. In mijn angst en mijn drang om te overleven stak ik de reus pardoes met mijn middelvinger in zijn oog. Zijn linkeroog. Ik voelde zijn oogsap over mijn hand via m'n pols wegdruppen. 'Hij steekt in m'n oog!', riep de reus verontwaardigd. 'Laat'm dan los!', was het advies vanuit het publiek. Aldus gebeurde en ik haalde mijn vinger uit zijn oogkas. Ik heb de goede man nadien nooit meer gezien maar had wel heel wat geleerd: Maak me angstig en ik heb een fucking kwade dronk en.... om te overleven doe je rare dingen.


Dus, ik een Kw ade Dronk? Zeg dat eens in m'n gezicht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten