woensdag 19 augustus 2015

Het kan verkeren!

Ja, het kan verkeren, de dingen blijven niet zoals ze zijn. En daar is geen uitzondering op. Tijden veranderen, daar is men het wel over eens. Maar ook dingen, mensen en andere dieren ook.

Alles is aan verandering onderhavig. Hetzij door evolutie, hetzij door ziektebeeld, hetzij door (traumatische) veranderingen. Er is altijd wel een reden. Nu geloof ik zeer in evolutie. De soort dat zich niet aan kan passen verdwijnt. De soort dat zich aan kan passen verbetert en blijft. Zo simpel is het. En als je je er niet in kunt vinden, zal je wel ergens anders in geloven. En dat is goed. Zogauw je je geloof verliest, is het gedaan met je.

Iemand die NERGENS in gelooft, moet ik nog tegenkomen. Je gelooft altijd ergens in, al was het maar in je eigen kunnen. In je manier van overleven. De één doet het zus, de ander doet het zo. En alles is goed, zolang het werkt :) Je kunt dus ook niemand veroordelen waarom hij/zij doet wat hij/zij doet. Je kunt hoogstens van mening zijn dat JIJ het zo niet zou doen. En dat is je goed recht.

Geef je mening echter niet ongevraagd, want dan staat het zo betweterig. En aan betweterige mensen hebben de meesten onder ons een 'broertje dood aan'. Waarom nou weer een broertje? Ik zou het niet weten. Zo wordt het nu eenmaal zo gezegd. De betekenis is edoch duidelijk: 'Je hebt dan ergens een grote afkeer aan'. In dit geval aan betweterige mensen.

Ik dwaal af, ik wil het hebben over overleven. Iemand die wilt overleven wordt geacht in het bezit te zijn van:
a. een motivattie
b. het vermogen om zich te kunnen aanpassen.

Hoe zit het dan met mensen die ziek zijn en niet meer te genezen zijn? Die kunnen hoogstens gemotiveerd zijn om te overleven maar aanpassen aan iets wat zij niet kunnen overleven... dat wordt moeilijk.

En toch, zullen zij overleven. Zij overleven door te sterven. Zij overleven door dóór te leven in anderen. Door hun motivatie door te geven aan anderen. En dat alles hangt af van hun aanpassingsvermogen. Zij staan voor de volgende opgave: Zij moeten zich in kunnen leven in anderen en hun gedachtengang aanpassen aan de gedachtengang van de ander zonder de eigen boodschap te verliezen. Nu wordt het complex, lijkt het. Maar, als jij je kan inleven in de gedachtengang van de ander, heb je gebruik gemaakt van je aanpassingsvermogen. En dat aanpassingsvermogen is nu juist het kenmerk van de Overlever. En al dat gedoe over de fitste zijn en sterkste zijn is meegenomen maar dat zijn niet DE eigenschappen van de Overlever. Wat heb je aan die eigenschappen, als je niet slim en/of wijs genoeg bent? Als je je niet aan kunt passen? Nou dan :p


Accommodare ac Vivere!

2 opmerkingen:

  1. Klopt als een bus!! Het empatisch vermogen zorgt ervoor dat je altijd kunt overleven.....in eender welke situatie 😊😊

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarheid als een koe (waarom nou een koe...zo zeggen ze dat nu eenmaal). Als je je aan je omstandigheden aan wilt en kunt passen kun je overleven. Anders niet. Dat heet inderdaad evolueren! Mooi geschreven Frank!
    Als ik mijn tempo niet aan pas als ik de marathon moet lopen dan overleef ik die 42,2 kilometer niet. Het zit in alles verweven.....en we zeggen het zo makkelijk...je moet je aanpassen!

    BeantwoordenVerwijderen