maandag 20 juli 2015

Slikken

Vandaag de intake gehad bij Oncologie, bijgestaan door Anja, Mike en Simone. We hebben het gehad over wat de chemo zoal gaat inhouden, waar ik last van zou kunnen krijgen. En das niet mis. Maar wat belangrijker is, is dat dátgene waar ik last van heb, dat juist dát gaat verdwijnen. Want daar doen we het voor, nietwaar?

Wat ik ook heb meegekregen, behalve een lading informatie, is een dosis medicijnen:
Prednison, Pantoprazol en Dexamethason. Mijn pillendoosje begint te klein te worden. Ik had nooit gedacht meer te gaan slikken dan een bloedverdunnertje en Zocor. Dus dit kan er ook nog wel bij. Ik word de happy slikker. In het gewone leven zorgt de regering er wel voor dat ik van alles moet slikken, in de medsiche wereld is dat een team van specialisten. Wanneer zij zeggen slik, slik ik. Maar dan slik ik met vertrouwen. Dat kan ik van de regering niet zeggen maar goed, dat is een andere discussie. Daar wil ik het met Mark (Meneer Rutte voor jullie) nog eens over hebben. Achter een glas goede Cognac en een vette sigaar in de bakkes. Dan kan ik dat ding zo af en toe in z'n strot duwen als die (Mark) weer eens onzin aan het uitkramen is. En dat gebeurd nogal eens!

Maar goed, die chemo, das niet niks. Dat maakt meer kapot dan je lief is. Dat ik er een kale kop van kan krijgen...mwah, das nou net iets wat ik niet ga missen. Mijn huidig kapsel verraad nog dat ik in een ver verleden in het bezit was van wat eens een weelderige haardos was. En daar was ik trots op. Toen, nu allang niet meer. Zelfs de föhn gebruik ik niet meer. Ik laat het woensdag gewoon gebeuren, zoals met alles de laatste tijd. En dat is vanaf  nu afgelopen! Ik laat gebeuren wat móet gebeuren, maar ik laat óók gebeuren wat ík vind dat moet gebeuren. Met andere woorden, ik slik alleen als ik zelf slikken wil. Die hormoonkuur begint te werken. Ik ben baas over eigen buik! Zo.

Noot: Nondeju! Ik heb meer buik dan me lief is..... :[

3 opmerkingen:

 1. Het is mikken en slikken......en je hebt Genoeg Buik om alles te hamsteren 🐹🐹🐹🐹🐹.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onderstaand de definitie van slikken in de betekenis van iets doorslikken. Goeie genade als je dat leest en dan erbij bedenkt dat je dat een behoorlijk aantal keer per dag doet....dan moet je extra enegiereepje nemen....maar ja dat moet je dan ook weer slikken.
  Ge "krijgt wa veur oe kiezen jonguh"!! Eenmaal voor oe kiezen dan hedde het maar te slikken.

  Slikken vindt plaats in vier fasen waarbij in totaal ca. 25 verschillende spieren en vijf verschillende zenuwbanen zijn betrokken. , fase 1 : - Na zien, ruiken of proeven van eten of drinken wordt automatisch speeksel (+ spijsverteringsenzymen) geproduceerd. Hierdoor is al speeksel in de mond aanwezig voordat het eten of drinken in de mond komt. Als gevolg daarvan wordt het kauwen gemakkelijker en komt de spijsvertering al snel op gang. , fase 2 - De tong duwt -na voldoende kauwen- de zachte voedselbrei (= bolus) via de achterkant van de mondholte naar de bovenkant van de keelholte (= farynx). Deze fase van het slikken kan zowel onwillekeurig als willekeurig plaatsvinden. , fase 3 - Zodra de spijsbrei de keelholte raakt, sluit het strottenhoofd (= larynx) sluit zich om te voorkomen dat voedsel of drank in de bovenste luchtwegen en longen terechtkomt. Onmiddellijk daarna wordt automatisch de slikreflex in gang gezet, waardoor het voedsel richting slokdarm (= oesofagus) wordt gestuwd. , fase 4 - Nadat het voedsel het begin van de slokdarm heeft bereikt, trekt de wand van de slokdarm ritmisch samen (= peristaltiek) en stuwt het voedsel naar de maag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jan, ikje bent me verloren bij de woorden: fase 1. Ik kom er pas weer bij bij dat ritmisch samentrekken van de slokdarm ( = peristaltiek). Ondanks de hormoonkuur die ik ondergaa, blijf ik visueel ingesteld, zoals een man het behoort te doen. Dat zal ik dan ook maar slikken :p

  BeantwoordenVerwijderen