vrijdag 10 juli 2015

Het analysetraject

Het analysetraject dat ik gevolgd heb ziet er als volgt uit:

  1. Echografie. De echografie heeft aangetoond dat er zich een tumor heeft genesteld in de prostaat. Een echoscan op doorbloeding bevestigt de zeer waarschijnlijke aanwezigheid op tumorcellen. De tumor staat op uitbreken.
  2. Bloed analyse. Het afgenomen bloedmonster wordt onderzocht op PSA waarde. Deze is 86. De normaal geachte PSA waarde = 2,5.
  3. MRI scan (bekken). Een MRI scan van 45 minuten sluit uitzaaiing in de lymfeklieren voor 90% uit. Indien 100% zekerheid is gewenst, worden de lymfeklieren uit het bekkengebied verwijderd en onderzocht op uitzaaiing. Dit wordt alleen uitgevoerd indien er geen uitzaaiing wordt aangetroffen in het bot.
  4. Biopsie (8st). Er worden 8 biopten genomen uit het prostaat. Verdoving is niet nodig, de biopten worden via de anus (je weet wel, dat gevoelig ding) met behulp van een naald, door de endeldarm uit de prostaat genomen. Pijnlijk, maar nèt te doen :p Uit de biopten is gebleken dat we met een tumor type T3b van doen hebben. De tumor heeft een Gleasonscore van 9. Op een schaal van 10 is dat een (zeer) agressieve vorm van tumor. Het vermoeden bestaat, dat de tumor zich heeft uitgezaaid. Een botscan moet dat gaan uitwijzen.
  5. Botscan. De botscan toont een plekje in het schaambeen aan. Dit is een opluchting daar het gehele medisch team had verwacht dat mijn skelet enige gelijkenis zou gaan vertonen met de verlichting van een kerstboom. Om er achter te komen wat dat plekje in het schaambeen is, moet een botpunctie van dat plekje worden uitgevoerd.
  6. Botpunctie. Uitgevoerd MET verdoving godzijdank. Met dubbele verdoving nog wel, want bij het (proef)snijden was een scherpe pijn merkbaar. Bijverdoven dus. Na het maken van een foto en het leggen van een raster, om de juiste plek te bepalen, wordt de boor tot op het schaambeen gebracht waarna met behulp van een Skilletje de punctie wordt uitgevoerd. Na een grondig onderzoek wordt hierin uitzaaiing aangetroffen.
Het eindresultaat van de onderzoeken: Een palliatieve behandeling wordt het pad dat ik ga bewandelen.

Een palliatieve behandeling is gericht op het remmen van de ziekte, het verminderen of voorkomen van klachten. Een palliatieve behandeling bestrijdt vaak pijn.

De volgende palliatieve behandelingen worden, in mijn geval, voorgesteld:
  • chemotherapie
  • hormonale therapie
  • bestraling


Geen opmerkingen:

Een reactie posten